Vanskeligere å handle med Storbritannia fra 1. januar

havn container dover

Havna i Dover, Foto: Ethan Wilkinson, Unsplash

Uavhengig av om man klarer å bli enige om en avtale, kommer det til å bli vanskeligere å handle med Storbritannia fra 1. januar. Mange norske bedrifter er dessverre ikke godt nok forberedt.

Næringsminister Iselin Nybø har bekreftet at regjeringen antagelig ikke kommer i havn med forhandlingene i tide og at nødløsningen må tas i bruk. Nødløsningen mellom hindrer at det blir innført toll på industrivarer, men den vil i liten grad omfatte andre forhold. 

"Norske bedrifter vil stå overfor et helt nytt og uklart handelsregime med Storbritannia fra 1. januar. Alle de rettighetene og fordelene som EØS-avtalen gir oss, vil forsvinne. I dag fungerer all handel sømløst over Nordsjøen. Vi har de samme reglene som gjør at varer kan selges uten ytterligere kontroll eller godkjenning. Folk kan reise fritt, om det er for å jobbe, utføre tjenester, studere eller drive forskning. Slik vil det ikke lenger bli", sier Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO.

Markedsadgangen for transportområdet skal sikres gjennom en egen avtale, som skal være på plass til årsskiftet. Internasjonal transport og tredjelandstransport vil være tillatt som vanlig, men det er fare for store forsinkelser og køer på grensene. Man må derfor regne med at det kan bli store utfordringer for vareflyten.

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: