NHO Logistikk & Transport

Innhold

Fra veiledning til kontroll ved innreise

Nyhet, HMS, Arbeidsrett

Publisert

Helsedirektoratets nasjonale kontrollsenter for innreisende informerer om at de utvider virksomheten fra veiledning til også å kontrollere at reisende følger karantenereglene.

Mistanke om brudd på karantenereglene rapporteres til kommunelegene og Arbeidstilsynet.

Nasjonalt kontrollsenter for innreisende (National centre for control of travelers to Norway) ble opprettet 15. februar for å bidra til å redusere smitte inn til landet, gjennom å bistå kommunene med å følge opp de innreisende. Kontrollsenteret startet med veiledning av de reisende. Kontrollsenteret har nå utvidet virksomheten til å kontrollere at reisende følger karantenereglene.

Erfaringer så langt viser at det er stort behov for veiledning hos dem som kommer til landet. 15. mars opprettes det en flerspråklig informasjonstelefon.

Blant annet peker kontorollsenteret på at definisjon på samfunnskritisk funksjon tolkes for vidt og at det er utfordringer med å forstå regelverket knyttet til testing og karantene for yrkessjåfører som ikke snakker norsk.

  • Mange av de som krysser grensen oppgir at de er unntatt fra karantene, selv om de skal ha karantene når de ikke er på jobb/fritidskarantene.
  • Mange oppgir også at de har unntak fra karantene på grunnlag at de har en kritisk funksjon i samfunnet, og vi ser at selv om definisjonen på kritisk samfunnsfunksjon er strammet inn, blir fortsatt tolket ganske vidt.
  • Yrkessjåfører som oppholder seg i Norge over tid og som ikke forstår norsk, har delt ulike erfaringer og utfordringer knyttet til testing og kunnskap om karantene. Helsedirektoratet har derfor tatt initiativ til å følge opp yrkessjåfører spesielt.

Les mer på helsedirektoratet.no

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: