Handlingsplan for transportbransjen

Nyhet, Næringspolitikk

Publisert

Foto: SIlje Vhile Braaten

Adm. direktør Are Kjensli og næringspolitisk direktør Ole A. Hagen i NHO Logistikk og Transport møtte i dag statssekretær Mette Gundersen i Samferdselsdepartmentet for å komme med innspill til Regjeringens varslede handlingsplan for transportbransjen.

Vi hadde tre hovedbudskap med oss inn i møtet i dag, sier Ole A. Hagen:

 1. Rapport om nåsituasjon
  Vi har startet et grundig arbeid med å kartlegge en rapport om nåsituasjonen for transportbransjen. Det er vitkig at vi alle sitter med et riktig bilde av status i dag før vi bestemmer og iverksetter tiltak; hvor konkret er utfordringene og hva er omfanget.
  - Vi legger opp til en rapport medio mars, slik at vi har et grundigere bilde av dette, sier Hagen.
 2. Sjåførmangel
  Det er åpenbart en sjåførmangel i Norge: Vi må løfte statusen for sjåføren, styrke rekrutteringsarbeidet i skolene og i utdanningen og det må bli attraktivt å være sjåfør, herunder lønns- og arbeidsvilkår, slik som vi allerede har varslet i media, uttaler Are Kjensli.
 3. Transportkjøpers rolle
  Transportkjøperne må bevisstgjøres om deres ansvar når det gjelder å kvalitetssikre de transportoppdrag de kjøper inn. Her er Arbeidstilsynet viktig, når de ber vareeierne fremlegge sine rutiner for sitt ansvar og sine plikter, og å dokumentere hvordan dette følge sopp overfor deres leverandører. Transportkjøper har ansvar for å informere alle sine transportører om at vi i Norge har en allmenngjort minstelønn, at de etterlever de lønns- og arbeidsvilkår, osv. Her har vi allerede etablert godt samarbeid med de største landsforeningene, bl.a. Sjømat Norge og Norsk Industri for å se på hva som er utfordringene, og veien videre.

Veileder for transportbestillere

Hva må transportbestillere følge av regelverk, og hva er det i tillegg lurt å tenke på for å sikre at både gods og sjåfør kommer trygt frem til avtalt tid.

Veilederen er utarbeidet av Trepartsbransjeprogram Transport, som er et samarbeid
mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene og myndighetene.

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: