Kostnadseksplosjon for transportsektoren

Nyhet, Næringspolitikk, Rammebetingelser

Publisert

Adm. direktør Are Kjensli

Ukraina-krigen kan gi konkursras for norske transportører: 43 % økning i dieselpriser siden 1. desember. -Vi står nå overfor en kostnadseksplosjon innen godstransport på vei, sier Are Kjensli, adm. direktør i NHO Logistikk og Transport i en pressemelding i dag.

Med dieselpriser på 25-30 kr per liter og scenarioer opp mot 40 kr literen vil dette kunne gi konkursras for transportbransjen. – Vi ber nå myndighetene (finansministeren og samferdselsministeren) om strakstiltak for å bøte på situasjonen og drøfte situasjonen for bransjen, sier Kjensli.

De siste månedene har transportbransjen blitt rammet av en rekke faktorer: Energiprisene, diesel og strøm (el-varebiler, tog) og bilkostnader har økt kraftig. Som følge av at lønnsnivået i Polen/Baltikum har økt kraftig og EUs mobilitetspakke blir det også høyere kostnader for å rekruttere og beholde sjåfører i Norge.

-Men nå er det først og fremst den eksplosive økningen i dieselpriser, 43,3 % fra 1. desember til 11. mars, som vil få store, negative konsekvenser for transportbransjen, sier Kjensli. Diesel utgjør normalt cirka 30 % av kostnadene for en lastebil. Våre medlemmer varsler at dette gir konkurser og oppsigelser. Vi må også forvente at vareeiere og forbrukere vil få videreført en del av disse kostnadene.

Nedenfor er SSBs kostnadsindeks for lastebiltransport og dieselprisutviklingen.

SSB total kostnadsindeks for lastebiltransport i Norge

Dieselpris (vektet snitt) fra 2016-dd.

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: