Iverksatt forbud mot godstransport inn i og gjennom russisk territorium

Samferdselsdepartementet har i dag, 13. oktober 2022, sendt ut orientering om et russisk forbud knyttet til internasjonal godstransport. Forbudet trådte i kraft 10. oktober.

"Samferdselsdepartementet vil med dette orientere om at den russiske regjeringen etter fullmakt fra presidentdekret 30. september vedtok et forbud mot internasjonal godstransport på vei inn i og gjennom Den russiske føderasjonens territorium med kjøretøy tilhørende utenlandske transportører som er registrert i land som har innført tilsvarende restriktive tiltak mot russisk godstransport på vei (russiske sjåfører og transport¬selskaper).

Landene som omfattes av forbudet er EU, Storbritannia og Nord-Irland, Norge og Ukraina.

Forbudet trådte i kraft 10. oktober og er gjeldende til 31. desember 2022. Dette betyr at forsendelser vil måtte overtas av russiske transportselskaper på tollsteder ved grenseovergangene og fraktes videre av disse til bestemmelsesstedet. Det er ingen unntak for transitt eller for transport til eller fra tredjeland. En rekke varer er imidlertid unntatt fra forbudet, herunder blant annet legemidler, medisin, varer med kort holdbarhet og varer som krever spesielle lagringsforhold.

Transportører som omfattes av forbudet rådes til å holde tett kontakt med sine russiske samarbeidspartnere for å gjøre seg kjent med forbudet og planlegge en så smidig overgang til det nye regimet som mulig."

NHO Logistikk og Transport tolker situasjonen slik at det med bakgrunn i den spente geopolitiske situasjonen sannsynligvis vil være liten mulighet for å få innvilget dispensasjon fra forbudet, hvis ikke en transport er knyttet til et av de områdene som det er gjort unntak for.
Medlemsbedrifter i NHO Logistikk og Transport som opplever problemer knyttet til det russiske forbudet kan kontakte NHO Logistikk og Transport, som vil bistå etter beste evne.

 

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: