Et skritt nærmere elektroniske transportdokumenter

Publisert

Denne uken sluttet EU-parlamentets transportkomité seg i hovedsak til EU-kommisjonens forslag om regulering av elektroniske transportdokumenter (eFTI), som ble fremmet i mai i år. Dette er en del av den 3. Mobilitetspakken.

Dette innebærer at alle lands myndigheter må akseptere bruk av elektroniske dokumenter. I dag er det ulik praksis på området, og i de aller fleste tilfeller brukes det fremdeles papirdokumenter. Det er ventet at innføring av elektroniske dokumenter vil føre til store besparelser både for næringslivet og myndighetene i EØS-området. Det vil også gjøre det enklere å kontrollere at alle aktører overholder ulike bestemmelser knyttet til kjøretøy, sjåførens lønn, hviletid, betaling av merverdiavgift etc..

-Dette forslaget svarer på de krav som også norske politikere har stilt til en enklere og mer effektiv kontroll av kjøretøyer. Vi ber derfor at norske myndigheter følger opp det arbeidet som skjer i EU, sier Are Kjensli, adm dir i NHO Logistikk og Transport.

I komitéinnstillingen blir det understreket at man må ta hensyn til de investeringer som næringslivets aktører allerede har gjennomført. Teknologien som anvendes må kunne kommunisere med hverandre, og de systemer som i dag brukes, skal sertifiseres som eFTI-plattformer. Myndighetene skal sørge for en oppdatert liste over hvilke datasystemer og utstyr som er sertifisert.

EU-kommisjonen pålegges å gå i dialog med representanter for næringslivets aktører før detaljene utformes.

Det betyr at saken nå sendes til en endelig forhandlingsrunde mellom Ministerrådet, Kommisjonen og Parlamentet og at man kan regne med et endelig vedtak i begynnelsen av neste år.

Her er komitéinnstillingen og kommisjonens hvitbok om eFTI

 

Ci021Adigit_Efti Compromise Amendments.pdf
Regulation on electronic freight transport information

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: