Permittering som følge av naturkatastrofe

Publisert

Advokat Thor Chr. Hansteen får en del henvendelser fra medlemmene knyttet til ekstremværet, Hans.

NHO Logistikk og Transport har fått henvendelser knyttet til permitteringer som følge av ekstremværet HANS - dels fordi det ikke er mulig å transportere varer som forutsatt, men også fordi det er terminaler hvor arbeid bortfaller når godstransporten stanser opp.

Hovedavtalen LO-NHO § 7-3 har bestemmelser om permitteringsvarselets lengde.
Ved permittering på grunn av slike naturhendelser ("uforutsette hendinger som nevnt i AML § 15-3 (10)") er varslingsfristen 2 dager.
Hovedregelen om at permittering skal gis med 14 dagers varsel gjelder derfor ikke ved naturhendelser slik som ekstremværet HANS.
Permitteringsvarselet løper fra arbeidstidens slutt den dagen det gis.

I varslingsperioden på 2 dager skal ansatte arbeide og følgelig motta lønn som vanlig. Varslingsperioden vil følges av en lønnspliktperiode. Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, har arbeidsgiver ingen lønnspliktperioder.

AML § 15-3 (10), som Hovedavtalen henviser til, viser til ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser gjør det nødvendig helt eller delvis å innstille driften. Denne lovbestemmelsen viser konkret til at i disse tilfellene kan arbeidstaker sies opp fra stillingen med 14 dagers varsel, men når de er snakk om permittering har partene i Hovedavtalen avtalt at så lenge slike tilfeller oppstår så er varslingsfristen for permittering satt til to dager.

Vedlegg:
- mal for permitteringsvarsel som gis den enkelte ansatte
- mal for drøftingsprotokoll med tillitsvalgte i forkant av permittering

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: