Fri eksport av medisinsk utstyr

Bilde: Claudio Schwartz, unsplash.com

Etter intenst arbeid fra UD, vedtok EU kl 22, 19.3.20, å unnta Norge og flere andre land fra eksportrestriksjonene knyttet til medisinsk utstyr. Svensk tull har nå gitt beskjed til alle grensestasjonene om at eksporten skal gå som normalt.

Pressemelding fra regjeringen:

 

EU kan eksportere smittevernutstyr til Norge
Pressemelding | Dato: 19.03.2020


- EU-kommisjonen har i dag besluttet at de nye restriksjonene på eksport av smittevernutstyr ikke vil gjelde Norge og øvrige EFTA/EØS-land. Det er gode nyheter og betyr at Norge vil bli behandlet på lik linje med EUs medlemsland, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

EU-kommisjonen innførte 14. mars eksportrestriksjoner på ansiktsmasker og annet beskyttelsesutstyr til land utenfor EU. Utenriksdepartementet har de siste dagene jobbet intenst med å få på plass en ordning som ville fjerne restriksjonene for Norge og andre EØS/EFTA-land.

Etter dialog mellom utenriksminister Eriksen Søreide og kommisjonspresident Ursula von der Leyen, samt kontakt med EUs handelskommissær Phil Hogan, har EU-kommisjonen nå besluttet å iverksette en hasteprosedyre for å innlemme EFTA-landene i forordningen.

- Dette viser at EU og EFTA-landene står sammen i den vanskelige situasjonen vi alle opplever. Gitt at kritisk utstyr nå vil eksporteres fritt fra EU-landene til Norge, vil jeg også understreke at dette materialet ikke vil bli re-eksportert fra Norge til land utenfor EU, men benyttes til å dekke et prekært behov i helsesektoren i Norge, sier helseminister Bent Høie.

I dialogen har EU formidlet at det ikke var meningen å utelukke EØS/EFTA-landene i denne sammenhengen. Forordningen kom på plass svært raskt, men rettes nå opp.

Link til regjeringen.no

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: