Krever handling: Fredrikstad trenger ny bru nå

Publisert

Statens Vegvesen innfører vektbegrensning til høsten uten gode alternative løsninger på plass. Det haster med ny bru, sier Tom Christensen og Tore Lundestad, styreledere i henholdsvis NHO LT Region Øst og NHO LT Sjø og havn. Foto: Ricardo Skyrud/Fredrikstad kommune

Statens vegvesen varsler innføring av vektbegrensning på Fredrikstadbrua til høsten. Kjøretøy over 28 tonn må finne alternative ruter, noe som skaper bekymring for godsnæringen og lokalt næringsliv.

Ordfører Arne Sekkelsten etterlyser raskere tiltak og statlig støtte til ny bruforbindelse mellom Omberg og Torp. Også styreleder i NHO Logistikk og Transport Region Øst er bekymret.
- Vi forstår behovet for sikkerhet, men å stenge brua for tunge kjøretøy uten å ha et reelt alternativ på plass, er en oppskrift på forsinkelser, økte kostnader og mer trafikk på småveiene, sier styreleder i NHO LT Region Øst, Tom Christensen. Det haster med ny bru!

Tom Christensen

Bakgrunn

Statens vegvesen planlegger innføring av en ny totalvektbegrensning på 28 tonn for kjøretøy over Fredrikstadbrua. Dette berører cirka 100–150 tunge kjøretøy per døgn, primær godstransport, fra høsten av. Unntak gjelder for busser, brannbiler og kommunale kjøretøy – de omfattes ikke av begrensningen.
Ifølge Vegvesenet sin avdelingsdirektør Fred Anton Mykland, er målet å ivareta sikkerheten når brua nå viser tegn til redusert bæreevne. Det at mindre tunge kjøretøy som busser er unntatt, tyder på at tiltaket først og fremst tar sikte på å redusere belastningen fra de tyngste godskjøretøyene.

Konsekvenser for godstransport

Tunge kjøretøy må nå kjøre en lengre omkjøringsrute, noe som medfører økte kostnader, mer utslipp, og sannsynligvis økt fremkommelighetstap og køtid. 

For Borg Havn og andre bedrifter som ligger på vestsiden vil situasjonen bli svært vanskelig. Havnedirektør i Borg Havn og styreleder i NHO LT Sjø og havn, Tore Lundestad er tydelig i sin vurdering av situasjonen.
 - Det kom svært overraskende at Fredrikstadbrua ble nedklassifisert, og dette vil blant annet føre til vesentlig lengre transporttid og økte kostnader for transport mellom Øra og flere bedrifter på vestsiden av elva. Per i dag er E6 over Glomma eneste alternativ. Det er nå helt avgjørende å fremskynde byggingen av ny bro ved Torp og sikre at dette prosjektet får høyeste prioritet! Infrastrukturutfordringene i Nedre Glomma er allerede betydelige, og med denne utviklingen nærmer vi oss forhold vi helst ikke vil sammenlikne oss med.

Tore Lundestad og Borg Havn

Alternative veier er lite egnet

RV 22 og FV 109, som er de alternative omkjøringsmulighetene på øst- og vestsiden av Glomma er allerede overbelastet med tungtrafikk og mye kø. I tillegg går de gjennom boligområder, med tilhørende utfordringer ift skoler, forretninger og stort antall myke trafikanter. 
De alternative bruene ved Sarpsborg (E6 og FV 118) er i dag de alternative mulighetene for krysning av Glomma. Planlagte vedlikeholdsarbeider på E6 vil hemme fremkommeligheten her, i tillegg til risiko for stengning ved evt ulykker. Brua på FV 118 er allerede utdatert, ny bru vil tidligst ha byggestart i 2028, med byggetid +/- 5 år. 

Uforutsigbar prosess

Bransjen opplever at innføringen av vektbegrensningen kommer med svært kort varsel og hele prosessen som uforutsigbart, spesielt uten at alternative løsninger er på plass. 
Ordfører Arne Sekkelsten og flere næringsaktører ber Staten om å støtte raskere igangsettelse for ny bruforbindelse mellom Omberg og Torp, som har vært planlagt, men ennå ikke finansiert. Prosessarbeidet for reguleringsplan ble startet i februar 2025 av Østfold fylkeskommune, men oss bekjent er ingen konkret byggebeslutning eller bevilgning er gjort ennå.

Veien videre

NHO Logistikk og Transport Region Øst har hatt flere møter med Norges Lastebileier-Forbund og Maskinentreprenørenes forbund i anledning denne saken og vil sammen fortsette arbeidet med å få fortgang i prosessen med den nye, og helt nødvendige, bruforbindelsen.

Saken oppsummert

Trafikkvolum på Fredrikstadbrua

  • Ifølge Statens vegvesen passerer i snitt ca. 25 000 kjøretøy daglig på Fredrikstadbrua 
  • Med dagens tall utgjør de 100–150 kjøretøyene over 28 tonn som berøres av begrensningen, kun 0,4–0,6 % av døgntrafikken, men de representerer en uforholdsmessig stor utfordring for logistikk


Omkjøring – betydning og konsekvenser

  • Begrensningen på 28 tonn vil tvinge disse 100–150 kjøretøyene over brua hver dag til å kjøre alternative, lengre ruter
  • Selv om dette er en liten andel av totaltrafikken, medfører tiltaket ekstra drivstoffbruk, økt reisetid og kostnader, noe som kan øke med flere prosent på hvert enkelt oppdrag – særlig innen godstransport
  • Omkjøringsrutene går gjennom det lokale vegnettet og medfører økte utfordringer med tanke på sikkerhet, støy og øvrige HMS-hensyn

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: