Toll 2 Fordypning - fagoversikt

Modul 1

  • Tolltariffen og klassifisering

Tolltariffen er et velkjent verktøy for en erfaren fortoller. I dette faget ser vi på hvordan verktøyet best kan benyttes for å ivareta korrekt tariffering. Blant annet ved at man er oppdatert på klassifisering og aktivt benytter noter og kommentarer.

Forelesere: Tolloverinspektører fra Tolletaten v/ Vareførselsdivisjon

  • Klassifisering av næringsmidler og tekstiler

    Undervisningen tar for seg klassifisering av varer innenfor Tolltariffens kapitler som omhandler næringsmidler og tekstiler. Deltaker får innføring og veiledning på fortolling av matvarer og bekledning, og hvilke typer utfordringer dette kan medføre.

    Vi gjennomgår hovedlinjene for begge tariffområdene (mat/klær), og fokuserer deretter på de mer vanskelige «problemområdene» hvor deklarant-feil gjerne kan oppstå.

    Forelesere:
    Dag-Morten Årvik, forretningsutvikler, Posten Norge AS / Grete Astad, daglig leder og eier av Tollkonsult AS

Modul 2

  • Lover og regler 
    Hvilke overordnede lover, regler og forskrifter gjelder for virksomheter som tolldeklarerer? Hvilke konsekvenser kan avvik få?

    Foreleser: Martin Often, advokatfullmektig i NHO Logistikk og Transport

 

  • Incoterms sin betydning for toll
    Beskrivelse kommer

    Foreleser: Thor Edquist, tidl. KAM Norway i KGH Customs Services

 

  •  Tollverdibestemmelser
    Undervisningen omfatter viktighet av korrekt deklarering av tollverdi. Gjennom forelesning og gruppeoppgaver vil vi gå grundig inn i de ulike metoder for fastsettelse av tollverdi, herunder hvilke kilder man primært kan benytte i tollverdispørsmål og hvordan disse tolkes.  

    Foreleser: Kjetil Øpstad, tollrådgiver i advokatfirmaet PWC

 

  • Frihandelsavtaler og preferansetollbehandling
    I undervisningen på Toll 2 går vi grundig inn i hvilken betydning regelverket for frihandel og preferansefortolling har, og hvordan disse kan brukes av norske bedrifter for innførsel, gjeninnførsel og også eksport. I tillegg gjennomgås godkjent eksportør-ordningen, GSP-systemet og ikke-preferensielle opprinnelsesregler. Undervisningen er lagt opp med både teoretisk gjennomgang og case-oppgaver.

    Foreleser: Helene Hval, tollrådgiver/direktør i advokatfirmaet PWC

 

  • Særavgifter
    Vi ser grundig og detaljert på avgiftssystemet, gjeldende særavgifter, regelverket knyttet til disse samt avgiftspliktens omfang.

    Forleser: Hans-Ivar Aalerud, seniorrådgiver i Skatteetaten

Modul 3

  • Restriksjoner
    Som fortoller har man et et særlig ansvar for å kontrollere på vegne av restriksjonseiere og tollmyndigheter. Deltakere får en grunnleggende innføring og veiledning på gjeldende restriksjoner i Norge, og hvordan de ulike restriksjonene må ivaretas og overholdes.

    Vi gjennomgår de ulike restriksjonene, og hvilken tilleggsdokumentasjon som kreves for å oppfylle de aktuelle myndighetskravene slik restriksjonene forutsetter.

    Forelser: Dag-Morten Årvik, forretningsutvikler, Posten Norge AS

 

  • Tollagerbestemmelser og -prosedyre og transaksjonskoder
    Dette temaet skal bidra til innsikt i drift av tollager og hvilke vilkår som gjelder for tollagerhold samt ansvar og plikter. Vi går også gjennom prosedyrene knyttet til innlegg og uttak fra tollager. 

    Foreleser: Monica Flaterås, rådgiver hos Tollkonsult AS

 

  • Søknadsprosesser
    Temaet omfatter søknadsprosesser og særnorske regler. Vi ser på hvor man henter informasjon av betydning for søknadsprosesser for toll, skatt, søknadsprosesser til Landbruksdirektoratet og Mattilsynet, samt relevante søkemoduler.

    Forelesere: Elin Tveiten, Senior Manager Customs hos DSV - Global Transport and Logistics  / Line Østreng, Customs Brokerage Manager i Nordic Transport Group

 

  • SAD360
    Med utgangspunkt i deklarasjonsdokumentet (Single Administrative Document) oppsummerer vi og understrekjer viktigheten av at den som deklarerer forstår og kjenner til gjeldende lov- og regelverkregelverk, selve fortollingsprosessen og dets roller og ansvar knyttet til dokument- /saksbehandling og utfylling.

    Foreleser: Grete Astad, daglig leder og eier av Tollkonsult AS

 

  • DigiToll
    Denne modulen skal bidra til forståelse for og innsikt i hva endring av rammeverket betyr for næringslivet: Hvilke krav stilles til de ulike parter (kravspek og teknisk for Digitoll); ansvar og plikter ifølge nytt lovverk (bl.a. fullmakter og forhåndsvarsling) og konsekvenser.

    Foreleser:
    Elin Tveiten, Senior Manager Customs hos DSV - Global Transport and Logistics

Praktisk info

Dato: Dato er ikke fastsatt.

Sted: Thon hotel Oslofjord i Sandvika (kart)

Pris:

Medlemsbedrift: kr 29 900,-. Ikke medlemsbedrift: kr 44 850,-. Privatist kan ta kontakt vedrørende vår rabattordning.

OBS: Gjennomføring betinger tilstrekkelig antall deltakere.

Detaljert program kommer senere.

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: