Full gass for fremtidens ladestasjoner

Publisert

Fem norske selskap får 60 millioner kroner i støtte av Enova for å bygge ladestasjoner for tunge elektriske kjøretøy, sier Enova i en pressemelding denne uken. - En god nyhet, sier adm. direktør i NHO LT, Are Kjensli. Foto: Enova

Enova tar et aktivt grep for å sikre utslippsfri lastebilnæring ved å tildele støtte til fem norske selskaper for etablering av ladestasjoner for tunge elektriske kjøretøy. Disse stasjonene, som planlegges langs nøye utvalgte korridorer i Sør-Norge, forventes å stå klare våren 2025.

Enova er en sentral aktør for Norges omstilling til et lavutslippssamfunn. Nå tar Enova grep for å hjelpe bransjen med å redusere klimagassutslipp, fremme innovasjon og øke verdiskapningen.

Ambisiøse mål for klimaomstillingen er høyt på agendaen for transportbedriftene.
Veitrafikken utgjør Norges største utslippssektor, og Enovas støtte til ladestasjoner for tunge kjøretøy blir sett på som en avgjørende faktor for å nå målene i det grønne skiftet innen 2030.

Administrerende direktør Are Kjensli er positiv til Enovas støtte og ser på det som riktig vei å gå for å forenkle valget av utslippsfrie løsninger i bransjen.
- Det skal være enkelt å velge grønt, og vi må skape forutsigbarhet i bransjen. Enovastøtten til ladestasjoner for tunge kjøretøy er gode nyheter for å skape en utslippsfri fremtid for transportsektoren, uttaler Kjensli.
Kjensli understreker at bransjen lenge har stått klar til å omstille seg og at medlemmene har etterspurt ladestasjoner langs de mest trafikkerte korridorene.

Are Kjensli NHO Logistikk og Transport mars 22.jpg
Adm. direktør i NHO LT, Are Kjensli


Stasjonene skal bygges langs fire nøye utvalgte korridorer i Sør-Norge: Oslo-Svinesund, Oslo-Stavanger, Oslo-Bergen og Oslo-Trondheim. Totalt nitten ladestasjoner med 108 ladepunkter vil bli etablert, med fellesnevneren at disse veistrekningene er sterkt trafikkerte av tung godstrafikk.

I dag er kun to prosent av lastebilene i Norge utslippsfrie, men over 10% av de nye lastebilene som selges er elektriske. Enovas støtte gir håp om økt bruk av elektriske lastebiler på lengre transportetapper.
- Nå blir det mulig å bruke elektriske lastebiler på de lengre transportetappene og der hvor kjøretøyene har en daglig kjørelengde utover kjøretøyets forventede rekkevidde, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad i en pressemelding 14.12.2023.

 

Oversikt over ladepunkt

Foto: Enova

Meld meg på nyhetsbrev

Meld meg på nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Din epost: